Blog

Banden met jongenstehuis Stichting Orhei weer aangetrokken en nieuw project in Causeni

Vorige week kwamen een drietal bestuursleden van stichting Orhei weer thuis na een werkbezoek van 6 dagen aan de projecten in Moldavië. Ru Koelewijn, Eric Jansen en André van Oort hadden een overvolle agenda want er moesten in korte tijd diverse projecten worden bezocht, vergaderingen worden bijgewoond met lokale bestuurders, gesprek met een architect en constructeur i.v.m. een nieuw project (verderop daar meer over in dit artikel) en een gesprek met de directeur van de sociale dienst. De meeste indrukken werden opgedaan in het tehuis voor ongeveer 200 verstandelijk en lichamelijk beperkte jongens in Orhei.

Een korte terugblik op de afgelopen jaren van het jongensinternaat in Orhei

Ru Koelewijn vertelt: “De laatste jaren werd tot onze grote spijt om diverse redenen het contact met het voor Bunschoten zo bekende jongenstehuis steeds minder. Het eerste project van de stichting in Moldavië. In september 2015 bezocht onze burgemeester Melis van de Groep en Europarlementariër Bas Belder met ons het jongenstehuis nadat we hoorden dat de directrice op non actief was gesteld i.v.m. een melding dat er een jongentje onvoldoende zorg had gekregen nadat hij gewond was geraakt. Het kwam overal in het nieuws en zelfs ons bereikten tv-beelden via onze contacten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot ontslag van de directrice en een aantal leden van de verzorging. Het gaf het bestuur van stichting Orhei grote zorgen over hoe het nu verder moest.”

Een nieuw begin met een nieuwe directie voor het jongensinternaat in Orhei
Ru Koelewijn vervolgt zijn verhaal: “In april dit jaar zijn Eric Jansen, Roelof Muys, Jaco van der Zijden en Andre van Oort met een delegatie van een lokale kerk uit de hoofdstad naar Orhei gegaan en bezochten zij het jongensinternaat. Insteek was om deze kerkgemeente te introduceren, zodat zij het vrijwilligerswerk konden gaan oppakken. Bij dit bezoek werden we aangenaam verrast tijdens een introductie met een totaal andere staf en bewoners. Een jonge vrouw maakte zich bekend als de nieuwe directrice. Zij is geboren in Orhei en woont daar ook. Zij was 14 jaar toen in 1996 voor het eerst vrachtauto’s vanuit (Bunschoten) Nederland naar Orhei kwamen met hulpgoederen voor de jongens in het jongensinternaat. Het hele dorp sprak er toen over. Wat de delegatie in april dit jaar nog meer verraste was het feit dat deze nieuwe directrice Christen is en dat zij zich herinnerde dat al die stoere mannen uit Bunschoten bij hen in de kerk kwamen. “We keken onze ogen uit” aldus deze nieuwe directrice. De Bunschoter delegatie in april maakte met haar de afspraak dat zij in augustus terug zouden komen voor verdere besprekingen over hoe nu verder?”

Een frisse wind tijdens ons laatste werkbezoek

Ru Koelewijn vertelt: “Met dit alles wat er gebeurd was in april stond dit bezoek hoog op de agenda. Bij aankomst zagen we de verschillen al. Alles zag er fris en netjes uit. De kinderen speelden buiten in de mooie speeltuin die daar door Bunschoters is gebouwd. Het ontvangst was allerhartelijkst. De directrice Diana ontving ons met een grote groep kinderen om haar heen, maar ook met haar nieuwe adjunct directrice Zinca. (zie foto) Ook deze vrouw is Christen en zeer betrokken bij het werk onder deze jongens in Orhei. Er was een ontmoeting geregeld met de stafleden. Opnieuw werden wij aangenaam verrast door het feit dat nog heel veel mensen van de oude staf daar nog steeds werkten. De nodige handen werden geschud en herinneringen opgehaald, met sommigen hebben wij al 21 jaar contact! Het weerzien en de gesprekken met de nieuwe directie waren boven verwachtingen. We hebben de oude banden weer mogen aantrekken en nieuwe lijnen uit mogen zetten.”

 

Dankbaar voor de ondersteuning vanuit Bunschoten en gedragen door moldavische professionals

Ru Koelewijn sluit af: “Ik ben enorm dankbaar om te zien dat het jongensinternaat in Orhei gedragen wordt door Moldavische gedreven professionals. Een project dat ons zo aan het hart gaat en is opgebouwd samen met veel vrijwilligers uit Bunschoten en steun vanuit ons dorp,”

Nieuw project voor het dagcentrum in Causeni.

Zoals eerder in dit artikel is aangeven, is de delegatie bij tal van hun projecten op bezoek geweest. Het bezoek aan de sociale dienst, de architect en constructeur was niet zomaar. Het bestuur en staf van het dagcentrum in Causeni ziet een enorme behoefte voor een gezinsvervangend tehuis. Een huis waar adoptie-ouders opvang bieden aan kinderen die geen ouders meer hebben. Samen met de staf hebben we verkennende gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen zoals een architect en constructeur om de mogelijkheden te verkennen. Het voornemen is dit te bouwen op grond van het dagcentrum Gratia.
Daarvoor is veel geld nodig dus we spreken de hoop uit dat wij ook nu weer mogen rekenen op de hulp en steun van onze eigen bevolking in Bunschoten.

Voorlichting.

Wilt u meer weten over het leven in Moldavië, het lot van de kinderen daar of ons werk? Wij komen graag bij u op vereniging, kerk en club om over ons werk te vertellen. Wie weet is het leuk om een bepaald deelproject als kerkelijke gemeente op te pakken en hierin samen met stichting Orhei op te trekken? Neem gerust contact met ons op.

 

Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Related Posts