Blog

De winter slaat toe

Terwijl in Holland de winter ongekend zacht verloopt, vriest het enorm in Moldavië en liggen er op plaatsen meters sneeuw! De echte winterliefhebbers zouden nu zeggen: “Mooi of geweldig!”. Daar denken ze in Moldavië echter anders over. Zo’n winter betekent bij hen vaak de vraag hoe ze de winter door moeten komen of zelfs: “Hoe overleven wij de winter?”. De huizen waarin de mensen wonen lijken in niets op de zo perfect geïsoleerde woningen die wij kennen in Holland. In de provincies zijn dorpen nog gewoon aangewezen op houtgestookte vuren in de woning. Geen aardgas en geen stromend water. Bovendien, als je al aangesloten bent op aardgas en je kunt je rekening een keer niet betalen, volgt onmiddellijke afsluiting. In die schrijnende gevallen zijn de mensen vaak aangewezen op brandhout. De praktijk is echter dat ook brandhout niet te betalen is en de beetjes die in een bos bijeen gesprokkeld worden zijn nauwelijks voldoende om een winter te overleven. Jaarlijks overlijden er mensen in de dorpen aan bevriezing.

Dichtgeplakt met kranten

Bejaarden en veelal arme gezinnen plakken 1 kamer in de woning hermetisch af met kranten en leven dan met elkaar in een kleine ruimte waar ze het proberen warm te maken met open vuurtjes. Ook dit leidt tot veel ongemak, letsel en dood door bv koolmonoxidevergiftiging. De meeste woningen hebben geen stromend water en geen sanitaire voorzieningen. De wc is niet meer dan een ouderwetse ‘beerput’ die achter de woning op het land is geplaatst. Dit geeft zomers veel stank en ’s winters bij temperaturen van min 20 graden Celsius leidt dit tot veel ongemak. Het water moet worden gehaald in het dorp uit de gezamenlijke waterput. Bij zulke strenge winters moet de waterput ook regelmatig opengehakt worden door de dorpsbewoners om überhaupt aan water te komen.

De Straatkinderen

Voor Moldavië dus geen mooi vooruitzicht zo’n winter en met name voor de kwetsbare groepen een enorme strijd om te overleven. Dit geldt met name ook voor de straatkinderen. De kwetsbare groep in de samenleving waar stichting Orhei zich samen met u voor inzet! We kunnen, we zouden haast zeggen ‘met blijdschap’, u naast een nogal somber verhaal ook iets positiefs vertellen. Zoals u weet zijn we net na de zomer gestart met de bouw van het nieuwe inloopcentrum Gratia II in de stad Causeni. Het verliep niet altijd allemaal soepel en lag de bouw zelfs enige tijd stil. Als stichting ervaren we ook een bepaalde druk om dit project snel af te hebben om zodoende de kinderen tijdens een strenge winter op te kunnen vangen in een mooi groot en verwarmd gebouw. Waar ze dagelijks een maaltijd krijgen maar ook geholpen worden met huiswerk, waar ze warme en schone kleding krijgen, voedsel voor thuis, medicijnen indien nodig, waar ze kunnen spelen en knutselen, waar Bijbelverhalen worden verteld en liedjes gezongen, maar ook de o zo nodige liefdevolle aandacht.

Project Gratia II

Met het invallen van de winter begon de aannemer met het plaatsen van de deuren en ramen in het gebouw. Daar is iedereen uiteraard erg blij mee, maar we moeten realistisch zijn en ook concluderen dat we voor het einde van de winter de bouw niet kunnen opleveren. Door de stagnatie en onvoorziene omstandigheden schuift het allemaal op naar het voorjaar en kan het centrum nog niet open voor de kinderen. De verwachting is dat deze maand (februari 2014) de cv-ketels geïnstalleerd gaan worden zodat in ieder geval het al bestaande deel ( Gratia I ) verwarmd kan gaan worden.

Tegenvallers !!

Zoals eerder genoemd, zijn er ook tegenvallers. Waar het in Nederland tot achter de komma is geregeld, verloopt dit in Moldavië toch wat anders. Door een verkeerde berekening / inschatting bleek de fundering van het bestaande gebouw onvoldoende sterk om ook een deel van het nieuwe gebouw te dragen. De bouw kwam stil te liggen en er moest opnieuw een onderzoek worden gedaan. Inmiddels is dit probleem opgelost en werd de fundering zwaarder en sterker gemaakt. De onkosten lijken naar Nederlandse begrippen wel overkomelijk, maar voor een niet gesubsidieerde stichting als stichting Orhei is dit toch een forse aderlating. De meerkosten zijn geraamd op ruim € 10.000,00.

Stichting Orhei doet daarom nogmaals een beroep op een ieder die dit leest. Helpt u alstublieft mee dit project tot een goed einde te brengen? Hoe? Door wat geld over te maken voor het project onder vermelding: “Gratia II “
Maak uw gift over op GIRO NL61 INGB 0007 4886 80
Wist u dat stichting Orhei het ANBI keurmerk heeft en dat uw gift ook aftrekbaar is?
Dan gaan wij nu weer verder met het helpen en het een beetje veraangenamen van hun dagelijkse bestaan! Namens de kinderen en de bejaarden van Causni

Bedankt!!

Marian Gmelig Meyling-Koelewijn

Marian Gmelig Meyling is lid van het webteam en onderhoudt o.a. de website en facebook. Zij heeft Moldavië bezocht tijdens één van de jongerenreizen.

More Posts

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Related Posts