Blog

Een bijzondere reünie in Orhei

In 1997 parkeerde Ru Koelewijn zijn vrachtwagen op een grindweg in Orhei voor het huis van de ouders van Ludmila. Zij was toen 14 jaar oud. Ru en Eric Janssen mochten bij haar thuis mee eten en overnachten. Het weinige wat ze hadden werd gedeeld met twee onbekende mannen, die goederen naar het jongenstehuis brachten.

Na de maaltijd waarbij alleen Ludmila ’s vader aan tafel zat en zijn vrouw en kinderen om hen heen stonden en toekeken, dat was namelijk de gewoonte als er gasten waren, was het tijd om te gaan slapen.

Ru sliep in zijn vrachtwagen. Omdat Ludmila ’s vader bang was dat er iets zou gebeuren moesten zij en haar broer s’ nachts rondjes om de vrachtwagen heen lopen als bewakers.

In 2021 ging een delegatie van Stichting Orhei, na een week van gesprekken en ontmoetingen, op zondag naar de kerk in Orhei. Ru en Ludmila zagen elkaar na zoveel jaar weer terug. Het was een warme en bijzondere ontmoeting. Ludmila nodigde Ru uit, om een volgende keer wanneer hij weer in Orhei zou zijn, als haar gast bij haar thuis te komen eten. Het contact bleef via Facebook en tijdens de afgelopen reis van augustus was het dan zover.

Na de kerkdienst in Orhei werd Ru en de rest van het team meegenomen naar het huis van Ludmila. De tafel was rijkelijk gedekt en de verhalen over vroeger, maar ook over het leven nu, werden gedeeld. 

Ludmila en haar gezin hebben telkens een beetje meer kunnen aanbouwen aan hun huis. Ze begonnen met 1 kamer en nu is er een keuken aangebouwd, toilet en nog een slaapkamer. Het was bijzonder inspirerend om te zien dat het gezin niet opgegeven heeft en met een vast vertrouwen op God, het leven in Moldavië aan kan. Haar man maakt o.a. zelf houten meubeltjes en verkoopt deze en is werkzaam als bouwvakker. Ludmila is er voor hun kinderen en zingt nu en dan op bruiloften samen met haar broer. 

Het was een bijzondere middag. Een ontmoeting als deze laat zien dat alle inspanningen van afgelopen jaren mooie contacten en vriendschappen hebben opgeleverd. Dit geldt voor Orhei als voor de mensen in Causeni.Related Posts