Blog

Geslaagde jongerenreis in augustus

18 augustus was het zover en zijn de in totaal 13 deelnemers van de reis vertrokken naar Moldavië. Middels acties gedurende het afgelopen jaar hebben zij een bedrag van €24.000 ingezameld.  Voordat zij aankwamen was er al enig voorbereidend werk gedaan door een lokale aannemer. Bij Natalia en Veronica uit Zaïm een plaatsje dicht bij Căuşeni, werd al een put voor een sceptic tank gegraven. En bij Natalia werden ook de wanden voor een badkamer geplaatst. De jongeren hebben bij Veronica een badkamer gebouwd. Bij beide dames is het leidingwerk gelegd. Er is geschilderd, een nieuwe laminaatvloer gelegd. Veronica kreeg nieuwe kozijnen en deuren. Al met al een hele renovatie van beide huizen. De klussen die zij niet konden afronden, zijn inmiddels afgemaakt door de lokale aannemer.

Drie andere vrouwen woonachtig in Căuşeni werden op een andere manier geholpen. Svetlana woont met haar moeder en dochter samen. Vanwege gezondheidsproblemen is haar mobiliteit verminderd. In huis zijn een aantal traptreden gestort zodat zij veiliger van de ene naar de andere ruimte kan komen. Door een aannemer zijn een nieuwe deur geplaatst en nieuwe kozijnen/ramen. Een andere Svetlana heeft spullen gekregen om haar huis van binnen op te knappen en een professional heeft haar appartement aan de buitenkant geïsoleerd. Natalia is de laatste vrouw die we met spullen konden helpen. Zij kreeg een bureau voor haar kinderen en een groot stapelbed. Alle moeders en kinderen hebben een gezellige middag aangeboden gekregen bij de lokale pizzeria. De jongeren lette op de kinderen terwijl ze aan het spelen waren en de moeders konden even ontspannen. Het schrijnende is dat al deze vrouwen en hun kinderen in aanraking zijn geweest met huiselijk geweld. Ze werden fysiek mishandeld of psychisch gekleineerd. Ze waren sterk genoeg om bij een echtgenoot te vertrekken en helemaal opnieuw te beginnen.

Naast het klussen zijn de jongeren bij de grens met Oekraïne geweest en in een vluchtelingenkamp van het UNHCR. Het was een rare gewaarwording om zo dicht bij oorlogsgebied te zijn. Ze hebben een introductieles in Moldavische dans gehad en de oudste kerk in Moldavië bezocht die op dit moment nog gerenoveerd wordt. De deelnemers hebben indrukken en ervaringen opgedaan om nooit meer te vergeten.

De jongerenreis vindt u op hun Facebook paginaRoel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts