1995: Een zeer schrijnende situatie
In Moldavië krijgen gehandicapte kinderen tweederangs zorg. Ze komen nauwelijks in aanmerking voor goede medische zorg, omdat er voor hen toch geen toekomst is weggelegd. Zo is het ook in het Casa Internat in Orhei. Een tehuis voor gehandicapte jongens.
Wanneer de Stichting Orhei in 1995 voor het eerst een bezoek brengt aan het tehuis, is de situatie schrijnend. De nood is hoog. Meteen is het duidelijk dat er heel veel moet gebeuren. ’s Winters staan de ijssterren aan de binnenkant op de ruiten. Voedsel is nagenoeg niet aanwezig en wat er is, is erg eenzijdig. Geen verse groente of fruit maar hoofdzakelijk pap. De gebouwen verkeren in zeer slechte toestand, om over de overige voorzieningen nog maar te zwijgen.
Op sommige afdelingen is het meer regel dan uitzondering dat de kinderen wekenlang in bed liggen. Op een dun versleten matrasje, doordrenkt met urine en ontlasting, brengen de jongens hun leven door. Soms zijn bedjes zo klein dat de jongens niet eens ruimte krijgen om te volgroeien, zodat ze misvormen.
De verzorgers in het tehuis kunnen hier niet zoveel aan doen. Zij leven vaak maanden van een “honger “loontje (als ze al salaris ontvangen van de staat) en zijn niet in staat om de juiste zorg te bieden.
Praktische hulp van stichting Orhei
Deze schrijnende situatie vormt het begin van de Christelijke stichting ‘Help de kinderen van Orhei te Moldavië’. Stichting Orhei komt in actie en organiseert voedseltransporten naar het jongenstehuis. In rap tempo wordt er een verwarmingssysteem gerealiseerd, zodat de jongens en het personeel niet meer in de kou zitten. Kleine – voor ons vanzelfsprekende – dingen, zoals het wassen van de jongens, gaan nu veel gemakkelijker, dankzij de warmwatervoorziening en middelen die binnenkomen met de hulptransporten.
Drie zomers achter elkaar organiseert de stichting een jongerenreis vanuit Nederland naar het tehuis. Dit is iedere keer een feest voor zowel het personeel als de jongens. Behalve veel praktische klussen die de Nederlandse jongeren verrichten (kamers opfleuren, mankementen verhelpen, speeltuin bouwen), schenken ze de jongens ook een overdosis aandacht en liefde. Voor de jongens is het steeds weer een feest als ‘Olanda’ naar Moldavië komt.
Het jongensinternaat Orhei anno 2015
Hoewel het nog steeds niet te vergelijken is met nederlandse maatstaven is de basis op orde binnen het jongensinternaat. De basisvoorzieningen – zoals warm water, verwarming, sanitair en inventaris in de vorm van bedden of (rol)stoelen – zijn in voldoende mate aanwezig. Bovendien is er de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor een aandacht en verzorging van de jongens (en mannen). De verantwoordelijkheid van de uitvoering ligt volledig in Moldavische handen. De stichting ondersteunt hier en daar nog op incidentele basis.