Moldavië

Stichting Orhei richt zich in haar werk op het land Moldavië.

Geschiedenis: Een smeltkroes van culturen

Gelegen in het zuidoosten van Europa tussen de rivieren de Dnjestr en de Proet ligt de republiek Moldavië. In de loop van de eeuwen heeft het een bewogen geschiedenis gekend, waar grootmachten overheerst hebben. Zo is het land in handen geweest van de Romeinen, Turken, Roemenen en Russen. Dit is goed te zien in de cultuur van Moldavië. Moldavië is in 1991 onafhankelijk geworden van de USSR (Rusland).

Klimaat: gematigd landklimaat

Moldavië heeft een gematigd landklimaat, met neerslag gedurende het hele jaar. In de maanden september en oktober wordt het frisser en neemt de kans op regen toe, maar het aantal zonnige dagen is nog behoorlijk groot. November en december hebben veel mist en regen. De winters duren van circa half december tot in april en zijn door de oostenwinden in het oosten en het zuiden erg streng met veel sneeuwval. In de bergen komt de temperatuur circa 130 dagen per jaar niet boven het vriespunt uit. In de lange, warme zomerperiode stijgt de temperatuur tot boven 25 °C; in de winter daalt het kwik tot onder 0 °C. De gemiddelde julitemperatuur is 17 °C ; de gemiddelde januaritemperatuur varieert regionaal van -1 °C tot -6 °C.

Politiek: op zowel politiek als economisch vlak instabiel

Moldavië is een presidentiële republiek met een parlementair stelsel. De uitvoerende macht is in handen van de president die door het parlement wordt gekozen voor een termijn van vier jaar (herkiesbaar). Moldavië is instabiel op zowel op politiek en economisch vlak.

De regering wordt gevormd door de Liberalen (PL), Democraten (PDM) en de Liberaal-democraten (PLDM), die samen de Alliantie voor Europese Integratie vormen. De Communistische Partij is weliswaar de grootste partij, maar is door de volledige oppositie buitengesloten.