Blog

Op reis: Update vanuit moldavië

Afgelopen mei reisdeis een delegatie van het bestuur van Stichting Orhei afgereisd naar Moldavië. Een aantal jaarlijkse zaken moesten gebeuren zoals het controleren van de financiële boeken. 

Er stond ook een ontmoeting gepland met Dhr. Gorban de opnieuw bevestigde voorzitter van de regio. Hij wil er alles aan doen om ons te helpen crisisopvang Micha op te starten. Natuurlijk kan dit pas als de vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderkomen hebben gevonden. 

In die week was er ook een delegatie van de UNHCR, een Roemeense organisatie, CDA en van de lokale vluchtelingenopvang die kwamen kijken bij Micha.

Het bestuur en Zina Ciobanu hebben kort met hen gesproken. De doelen zijn verschoven van crisisopvang naar middellange doelen die overgaan op lange termijn doelen. Dit betekent huisvesting en banen voor de volwassenen en dat de kinderen naar school gaan. Inmiddels is dit grotendeels gerealiseerd. 

Zina gaf aan dat ze het gevoel heeft dat er voldoende hulp is voor de vluchtelingen, maar dat de Moldaviërs die de hulp verlenen vergeten worden. Er is geen training of scholing en zij kunnen nergens terecht. Het team van UNHCR gaf als tip om zichtbaar te blijven bij hogere instanties en te netwerken. Ook om samen met andere hulpverleners een coalitie te vormen en samen naar de grotere instanties/regeringsorganen te gaan.

De oud Ambassadrice van Moldavië in Nederland is een dag met het team opgetrokken. Ze heeft de vluchtelingen ontmoet en is meegeweest naar gezinnen en het ziekenhuis. Het was een fijne ontmoeting en ze was onder de indruk van wat de Stichting in al die jaren heeft bereikt.

Op zondag is het team naar Orhei geweest. Na de dienst zijn de mogelijkheden besproken hoe de Stichting hen kan helpen. Bijvoorbeeld bij een project voor ouderen, maar ook als de leden van de kerk op bezoek gaan bij het jongensinternaat. Over details wordt nog gesproken.

Vijf vrouwen en hun kinderen zijn bezocht om te bekijken wat de jongeren in augustus voor hen konden betekenen. Inmiddels is deze jongerenreis succesvol afgerond.Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts