Blog

Reisverslag: jongerenreis Christelijke Gereformeerde kerk Bunschoten

22 juli was het zover. Deelnemers van de jongerenreis vertrokken om 6:30 ‘s ochtends naar Schiphol. De voorbereidingen van het afgelopen jaar en de verschillende verwachtingen werden omgezet in werkelijkheid. Ieder op zijn eigen manier keek uit naar de reis. 

Na een voorspoedige reis kwam de groep in de middag aan op Chisinau airport waar ze werden opgewacht door Ruslan Ciobanu. Met elkaar in in de bus richting Causeni om de eerste indrukken van het land op te doen. 

De groep verbleef tijdens de reis in Dagcentrum Gratia.

Kinderwerk voor 45 kinderen

De eerste dag werd gebruikt om het kinderwerk voor te bereiden. Op woensdag, donderdag en vrijdag kwamen er ongeveer 45 kinderen om sport en spel te doen, een goede maaltijd te krijgen, een stukje evangelie en aandacht en liefde van de jongeren te ontvangen. Het waren drie intensieve, maar waardevolle dagen. Zowel voor de kinderen als de Nederlandse jongeren. De jongeren hebben een beetje inzicht gekregen in de omstandigheden waarin de kinderen normaal leven, doordat zij de levensverhalen van een aantal kinderen gehoord hebben.

Klussen bij gezinnen

Ook werden op de eerste dag na aankomst de voorbereidingen voor het klussen gedaan en een start gemaakt bij de eerste gezinnen. 

Zo werd er bijvoorbeeld bij Sergiu en zijn dochters een begin gemaakt met het bouwen van de ‘stove’. Bij de voorbereidingen op de komst van de jongeren is de oude stove afgebroken en de vloer geëgaliseerd en opnieuw gestort. Aan het einde van het verblijf van de jongeren was alles geschilderd, een nieuwe vloer gelegd en een nieuwe buitenkeuken gemaakt. Ook was de stove klaar.

Op deze manier zijn er nog vier andere gezinnen geholpen. Daar zijn onder andere muren geschilderd, muren gebouwd, een badkamer gemaakt en bij drie gezinnen is er een ‘sceptic tank’ geplaatst.

Los van de ‘klushuizen’ hebben ze bij 10 andere gezinnen bijvoorbeeld een gasfornuis, gasflessen, houtvoorraad voor de winter, etc. gebracht.

Alle kinderen gezinnen hebben een rugzak vol gehad met spullen voor het komende schooljaar.

Bezoek aan het jongensinternaat Orhei

Op zaterdag zijn de jongeren naar het jongensinternaat in Orhei geweest. Dit was een goede ontmoeting en liet weer een ander beeld van Moldavië zien. Gelukkig konden ze de conclusie trekken dat de leefomstandigheden van de jongens meer dan verbeterd is.

Diezelfde dag hebben ze ook ‘kennis’ gemaakt met Chisinau, waar het verschil tussen arm en rijk goed zichtbaar is.

Al met al een bijzondere, intensieve, leerzame en dankbare reis. De deelnemers kijken terug met veel dankbaarheid dat God hen al die tijd nabij is geweest. Bij de voorbereidingen, maar ook tijdens de reis.

Related Posts