Blog

Stichting Orhei ontmoet president Moldavië

Inmiddels is Stichting Orhei bijna 25 jaar actief in Moldavië. Wat begon met een reis naar Moldavië van 4 Bunschoters, betekent 25 jaar later nog altijd dat stichting Orhei zich vrijwillig inzet voor de hulp aan kinderen in Moldavië. In de aanloop naar 17 maart 2022 – de datum van het 25 jarig jubileum – blikken we terug op de historie van stichting Orhei waar zoveel inwoners van Bunschoten en omstreken intensief bij betrokken waren. In de 25 jaar heeft de stichting een behoorlijk netwerk in Moldavië opgebouwd met lokale en landelijke politiek en media. Dat bleek ook tijdens het laatste werkbezoek in augustus.

Werkbezoek in augustus

Tijdens een werkbezoek aan Moldavië in augustus 2021, werden er diverse gesprekken gevoerd met tal van instanties over de door stichting Orhei ontwikkelde projecten in Moldavië. Vooral met betrekking tot het zo pas gerealiseerde centrum ‘Micha’ voor de 24-uurs opvang voor kinderen die voor hun eigen veiligheid tijdelijk uit huis geplaatst moeten worden. De nieuwbouw is inmiddels opgeleverd, maar de samenwerkingsovereenkomst vraagt nog aanscherping waar alle betrokken partijen zichzelf in herkennen. Als Stichting Orhei willen we hierin dat alle lokaal betrokken instanties het initiatief dragen en in de jaarlijkse exploitatie financieel ondersteunen.

Gesprekken met lokaal betrokken instanties

Stichting Orhei voerde gesprekken hierover met de voorzitter van de provincie (in Nederland noemen wij dit de commissaris van de Koning), met de directeur van de sociale dienst en het hoofd van de jeugd- en zedenpolitie. Verder zijn er gesprekken geweest met de burgemeester van Causeni (de stad waar enkele van de projecten van stichting Orhei zijn gevestigd).

Ook werd er een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Chisinau die op de hoogte zijn van de diverse projecten van stichting Orhei en in het verleden en heden hebben aangegeven het werk van de stichting te steunen.

Bezoek aan een aantal gezinnen die hulp kregen uit Bunschoten

De stichting bracht ook bezoeken aan een aantal gezinnen die al eerder hulp kregen van jongeren uit Bunschoten. Bij velen werden de huisjes van deze mensen opgeknapt en soms ook voorzien van keukenapparatuur, sanitair, nieuwe ramen, kachels, of zelfs een nieuw dak. Het is goed om zo nu en dan te gaan kijken hoe er met de nieuwe spullen wordt omgegaan en goed om te zien dat er ook  eigen initiatieven worden ontwikkeld om hun huisje in een nog betere staat te brengen. Ook daar kon de stichting zich in verblijden want er werd inderdaad doorgepakt en de situatie is nog meer verbeterd.

Daarnaast werden er bezoeken gebracht aan het lokale hospitaal en een centrum voor vrouw en kind (Blijf van mijn lijf huis). Ook deze laatstgenoemden ontvangen steun van stichting Orhei.

Ontmoeting met de “Eva Jinek” en de president van Moldavië

Op de dag voor vertrek had de stichting nog een ontmoeting met een media deskundige/ journaliste. Zij heet Oxana Iutes (te vergelijken met Eva Jinek in Nederland) en volgt het werk van de stichting al jaren. Zij zorgt ervoor dat het werk van stichting Orhei ook landelijk bekendheid krijgt via het journaal. De mensen van stichting Orhei hadden met haar afgesproken in een restaurant in Chisinau, maar kwamen tot hun stomme verbazing te zitten naast de tafel waar de huidige president en minister-president van Moldavië zaten. Het is voor het eerst dat daar een vrouw als president en als minister-president gekozen zijn door het volk. Moldavië vierde een dag later het 30-jarig bestaan van hun land. Zij waren in gesprek met een Europese delegatie vanuit Brussel, maar na een korte introductie door Oxana Iutes had de president even tijd voor een kort gesprekje en een foto met de Nederlanders. De president bedankte de delegatie voor wat zij al 25 jaar in het land Moldavië deden voor jong en oud. Stichting Orhei hoopt dat de overeenkomst met de provincie in september ondertekend gaat worden zodat er gestart kan worden met de opvang kinderen in nood.

Boven van links naar rechts: Andre van Oort, President van Moldavië Maia Sandu, Lydia de Graaf, Minister president van Moldavie Natalia Gavrilita, Roel de Graaf, documentairemaker Paul van der Stap
Onder: Ru Koelewijn, Jan Herman Hop.

Heerlijke wijn en honing uit wijnland Moldavië

Als stichting hebben we heerlijke wijn en honing uit ideaal wijnland Moldavië te koop. Een heerlijke chardonnay, merlot of sauvignon blanc. Wilt u meer weten over deze wijnen en honing? Neem dan een kijkje op onze site https://www.orhei.nl/te-koop-moldavische-honing-en-wijn/.
En bestel via info@orhei.nl.

 

 

Related Posts