Blog

Terugblik gezinsmasters 2023

Na een gedegen voorbereiding reisden afgelopen maand een groep gezinsmasters af naar Moldavië om daar 3 projecten op te pakken en af te ronden. Dat is gelukt en daarmee hebben ze deze 3 gezinnen kunnen helpen met een gezond, warm en veilig thuis.
Lees verder voor een indruk van de achtergrond van 2 van de 3 projecten.

Project 1: Familie met 5 kinderen
Een familie met 5 kinderen en een invalide oudere vrouw met veel gezondheidsproblemen. Via een Moldavische kinderwelzijns-organisatie CCF is een huis aangekocht voor de familie. Het gezin is in de steek gelaten door vader. Moeder probeert haar huidige relatie (met hopelijk een betere) man te legaliseren. Hij werkt enkele maanden in het buitenland om wat geld te verdienen om verbeteringen in hun leefsituatie te realiseren. De sociale dienstmedewerkster, die regelmatig langsgaat om de situatie in de gaten te houden, spreekt positief over haar: als een moeder die haar huis en kinderen schoon en op orde probeert te houden, zorg draagt voor haar moeder en zelf geen alcohol gebruikt. 

Project 2: Moeder met 3 kinderen
Een moeder met haar kinderen (14, 11 en 1,5). Ze leven in het dorp Grigorievca, dat 7 van Causeni ligt. Vader is er vandoor gegaan en heeft het gezin verlaten. Moeder woont nu met een man, die al enige tijd in buitenland aan het werk is om wat geld te verdienen. Ze weet niet wanneer en of hij überhaupt weer terugkomt. Ze heeft geld geleend om dit bouwvallige huis aan te kopen. Ze staat er alleen voor om haar gezin te verzorgen en de huishouden draaiende te houden. De twee oudsten reizen dagelijks naar school in Causeni, hebben geen aansluiting bij de rest van het dorp dat een soort Russisch talige enclave is. 

Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts