Blog

Veehouders helpen

Tijdens de eerste twee weken van mei 2015 zijn de GezinsMasters in Moldavië voor de uitvoering van een aantal projecten. Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat project nr. 3-2015 van de grond zou komen omdat de financiële middelen daarvoor ontbreken. Gemiddeld wordt er ongeveer € 2000,= per project besteed. Gerrit Beekhuis, gepensioneerd ex veehouder, neemt samen met zijn vrouw Marry, deel aan de GezinsMasters 2015. Hier zijn verhaal over de koestal van Ion Cerneaga, project 3-2015: Want, veehouders uit Bunschoten , Spakenburg, Eemdijk en Zeewolde hebben een wens van een collega uit Moldavië in vervulling laten gaan.

Vorig jaar ontmoette de projectvoorbereider van de GezinsMasters een jonge boer uit Salcuta, Moldavië. Zijn naam: Ion Cerneaga. Ion is getrouwd en vader van inmiddels 5 kinderen , die daarnaast nog eens 3 kinderen heeft geadopteerd. Ion is een zoon van één van de oudsten van de kerk in Salcuta. Het is een vrolijke opgeruimde man.

Deze boer heeft 6 koeien, maar geen stal om ze s ’winters onder te brengen. Dus moet hij tegen de winter zijn koeien tegen bodemprijs verkopen. Wat inhoudt dat hij in het voorjaar weer 6 koeien tegen top prijs mag inkopen. Een dergelijke bedrijfsvoering zet geen zoden aan de dijk, terwijl koeien wel voor het levens onderhoud van zijn gezin zorgen. En de man kennende; vrijwel zeker ook voor mensen met een hulpvraag uit zijn dorp.

Toen de project voorbereider hem vroeg wat zijn wens was gaf hij aan dat het fijn zou zijn als hij een stal had voor zijn koeien, dan hoefde hij ze niet meer te verkopen en kon hij ook gaan fokken en zo zijn veestapel en zijn inkomen verbeteren. Op de vraag hoe groot die stal dan moest worden gaf hij te kennen dat 10 x 6 meter een droomstal zou zijn. De projectleider heeft toegezegd om te kijken of dit mogelijk en realiseerbaar is, zonder iets concreets te beloven.

En zo werd dit in de vergadering van de GezinsMasters gedropt. Ik vroeg wat die stal zou gaan kosten. Het antwoord hierop was dat we rekening moesten houden met ongeveer € 10.000,=!! Hoe denken we dit bedrag boven water te krijgen vroeg ik. Wel, daar hebben we jouw voor was het antwoord! Als dit project jou aanstaat dan wordt dit je voorbereiding op de reis straks naar Moldavië. Maar let op! We beginnen er pas aan als jij minstens €5000,= bij elkaar weet te vergaren.

Zo kreeg ik de opdracht letterlijk de boer op te gaan en de veehouders warm te krijgen voor dit project. Ik weet dat de melkprijs op dit moment ronduit slecht is en dat onze boeren daarnaast ook nog de nodige schade ondervinden aan de muizenplaag die een groot deel van Nederland deze winter teistert. Eigenlijk had ik er dus een hard hoofd in. Daarnaast ligt het mij niet om geld te vragen. Waar was ik aan begonnen? Maar juist omdat iedere deelnemer aan de GezinsMasters afzonderlijk €1000,= in de pot doneert, waaronder een aantal jonge kerels, vaders van jonge kinderen, heb ik gezegd ik doe het. Wat die jonge lui er voor over hebben om geld en vrije tijd op te offeren om in Moldavië te mogen werken, van dat enthousiasme moet ik toch ook iets bij mijn oud-collega’s terug te vinden zijn? En zo ben ik op pad gegaan. Mezelf op die manier oppeppend, maar met lood in de schoenen. En ik ben beschaamd.

De eerste de beste oud collega gaf 250,00 euro, de tweede zei ik maak de 1000,00 vol, de derde gaf zonder aarzelen 500,00 euro, en tot mijn grote blijdschap was iedereen bereid een collega in Moldavië te ondersteunen, en mijn gevoel van dankbaarheid nam na elk bezoek toe, en na een week konden we Ion al het bericht sturen : “Je stal komt er”.

Je hoeft niet te vragen hoe blij en dankbaar deze man op dit moment is! En namens hem kan ik iedereen nu al bedanken.

Op dit moment is de stand van het bedrag € 8100,00, plus 5 RVS drinkbakken, de nodige stalkettingen en stalmatten. Op basis hiervan zij er tekeningen van de bouw gemaakt en worden er de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om straks in twee weken het grootse deel van de stal af te bouwen.

Marian Gmelig Meyling-Koelewijn

Marian Gmelig Meyling is lid van het webteam en onderhoudt o.a. de website en facebook. Zij heeft Moldavië bezocht tijdens één van de jongerenreizen.

More Posts

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Related Posts