Blog

Veel emotie door “Home make over” in Moldavië

Zaterdagavond 27 oktober keerden 11 jongeren en 5 begeleiders, moe maar voldaan, terug in Bunschoten. Op Schiphol werden zij al opgewacht door een grote groep familieleden waarbij de nodige tranen de vrije loop werden gelaten. In het bijgebouw ‘De Voorpost’ van de hervormde kerk in Bunschoten werden de reizigers verrast door een nog grotere groep van familie, vrienden en kennissen en stond de koffie met heerlijke cake op hen te wachten. Er werd gelachen en gehuild, maar geconcludeerd mocht worden dat de jongelui een wel heel bijzondere reis achter de rug hadden die een diepe indruk op hen had gemaakt. Jeugdouderling Van Dalfsen, die samen met zijn vrouw ook tot de begeleiders hoorden, las een indrukwekkend stuk van Max Lucado en eindigde met een dankgebed. Hierna was het tijd om afscheid te nemen van elkaar na een hele intensieve week die zij samen hadden doorgebracht in Causeni (Moldavië)

De reis en de projecten.

De groep, die ruim een week eerder afreisde naar Moldavië, betroffen een aantal catechisanten van de Hervormde gemeente van Bunschoten die zich al bijna een jaar aan het voorbereiden waren op deze herfstvakantiereis. Zij hadden tijdens de catechisatieavonden al eens aangegeven bij dominee Bogerd dat zij als groep iets wilden doen voor arme mensen. Hierop was contact gezocht met stichting Orhei die samen met de jongelui een reis uitstippelden naar Moldavië en samen een paar projecten uitkozen en vastlegden. De jongelui moesten echter wel voor hun eigen reis en verblijfskosten zorgen, maar ook het nodige geld voor de projecten verzamelen. Voorwaar geen eenvoudige opgave want dit betrof een bedrag van in totaal ruim € 20.000,00. Met heel veel hulp van familie, gemeenteleden van de kerk, diaconie, bedrijven en andere sponsoren is dit uiteindelijk helemaal gelukt. De projecten bestonden uit 3 opdrachten:

  1. Het voorzien van kleine speelvoorzieningen voor in het dagverblijf van kleine kinderen in het ziekenhuis van Causeni.
  2. Kunstgras leggen op het sportveld bij het dagcentrum Gratia
  3. Het opknappen van een huis van een heel arm gezin

Het eerste project was vrij eenvoudig, want dit betrof het afgeven van een aantal attributen die in het kinderverblijf konden worden geplaatst om wat kleur en fleur te geven aan hun leven tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

Voor het grasproject was er al heel wat werk verzet door de mensen in Moldavië waaronder het geschikt maken van de ondergrond. Hiervoor was er heel wat graafwerk nodig en tonnen zand. Onder leiding van Henrie van Dalfsen hebben met name de jongens uit Bunschoten en enkele jongens uit Moldavië de banen gras gelegd die enkele dagen later door de meiden aan elkaar werden geplakt. Het veld werd ’s avonds door de jongeren ingewijd met een partijtje voetbal.

Het derde en meest indrukwekkende project bleek wel de ‘Home make over’ van een huisje dat wordt bewoond door een man en vrouw die beiden verstandelijk licht beperkt zijn en daar een gezin vormde met hun 9 jarig zoontje. Er werd ruim een vrachtauto vol met vuil en de door de jaren heen verzamelde rommel, afgevoerd. In het huisje werd een nieuwe betonvloer gestort en een plafond getimmerd. Het huisje kreeg enkele kunststof ramen. Er werd stromend water aangelegd en afvoerkanalen. De muren werden schoongemaakt en gesausd en op de vloer in keuken en slaapkamer werd linoleum gelegd. In de slaapkamer van het jongetje werd tapijt gelegd. De ramen werden voorzien van prachtige gordijnen of rolgordijnen. Voorheen sliepen de mensen met z’n drieën op twee tegen elkaar aan geplaatste en in elkaar gezakte zitbanken. Deze werden nu vervangen door een tweepersoonsbed en het jongetje kreeg op zijn eigen kamer ook een mooi bed. Daar werd ook een schoolsetje in geplaatst die afkomstig was van basisschool de Ark uit Bunschoten. Tot slot werd in de woonkamer / keuken nog wat meubilair geplaatst, een nieuw gasfornuis, wasmachine, een keukenblok en koelkast.

Opgewacht door de jongeren, de sociale dienst,  de burgemeester en lokale pers, kwam de familie thuis nadat zij een week niet in hun huis konden verblijven. De reactie is met geen pen te beschrijven, maar die was zeer emotioneel voor zowel de bewoners als ook voor de jongeren.

Tijdens deze reis bezochten de jongeren ook het jongenstehuis in Orhei en het bejaardentehuis in Tanatari. Het maakte allemaal grote indruk op hen en was het onvoorstelbaar dat er op maar een paar duizend kilometer afstand mensen zo moeten leven.

Zomaar een reactie van de jongeren na afloop in de Voorpost: “Ik ga zo weer mee”.

Stichting Orhei wil bij monde van hun voorzitter Roel de Graaf (die zelf ook mee was gereisd) de jongeren en hun begeleiders heel hartelijk danken voor hun enorme inzet, maar daarnaast ook zeker al die mensen in Bunschoten die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Inmiddels zijn jongeren van de Christelijk gereformeerde kerk uit Bunschoten zich aan het voorbereiden op de volgende jongerenreis die volgend jaar zomer DV zal plaatsvinden.

Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts