Blog

Verslag werkbezoek GezinsMasters in Moldavië

Wie een leuk vakantiehuisje zoekt in het buitenland heeft in Moldavië vandaag de dag volop keus. Het platteland loopt immers leeg doordat hele volksstammen verhuizen naar de stad of vertrekken naar het buitenland. De meest armlastige gezinnen blijven achter. Gezinnen die als gevolg hiervan nog meer op zichzelf zijn aangewezen.

Tijdens het weekend van 25 – 29 oktober jl. zijn Margreet Huijgen, Arie van Beelen en Wouterus Bos weer bij diverse gezinnen in de regio van Căuşeni langs geweest. Doel: een lijst op stellen van de meest schrijnende gevallen, waar we met wat technische hulp de kwaliteit van leven straks sterk kunnen verbeteren. Hieronder een kort verslag van een aantal bezoekjes;

Natalia: Alleenstaande met twee kinderen
Het eerste bezoek wat op ons netvlies staat gebrand is het bezoek aan Natalia uit Cirnateni. Een door echtgenoot verlaten vrouw met twee kinderen. Natalia dreigt uit de ouderlijke macht te worden ontzet vanwege de situatie waarin ze leeft. De woning is niet geïsoleerd en erg koud in de winter. Om haar op korte termijn enigszins tegemoet te komen zorgen we ervoor dat ze komende winter voldoende stookhout heeft en laten we de ramen en de voordeur vernieuwen.

Met z’n achten in een slaapkamer
In hetzelfde dorp iets verderop, woont Iliana met haar man en 6 kinderen. Een proper gezinnetje, maar ze slapen wel met zijn achten op één slaapkamer. Er is een begin gemaakt met een aanbouw om meer leefruimte te creëren  maar wegens geldgebrek nog lang niet af.

Iliana: het huishouden van Jan Steen
Bij de overbuurvrouw van Iliana, Helena, is de vergelijking met het huishouden van Jan Steen treffend. Heel zielig maar uit ervaring weten we dat dergelijke gezinnen vrijwel niet te helpen zijn. Ze kunnen hun huishouden eenvoudigweg niet bestieren.

Getekend door het leven, maar toch zo positief in het leven staan
Inmiddels heeft de sociaal werkster uit Plop Stubei plaats genomen in de auto. Zij leidt ons naar de familie van Alexei. Hoe veel anders kunnen twee mensen, getekend door het leven,  toch zo positief in datzelfde leven staan. Beiden gescheiden, hij drie kinderen uit zijn eerste huwelijk (vrouw heeft het gezin verlaten!!), zij één kind. Samen hebben ze vijf kinderen, het vijfde kind is van hun beiden. Ze hebben een vervallen huis gekocht om een nieuwe start te maken. Helaas is het huis zo vochtig en beschimmelt dat hun jongste kind voortdurend in het ziekenhuis ligt. Ze mag pas naar huis als de klimatologische omstandigheden in het huis verbeterd zijn. Door het enthousiasme wat Alexei uitstraalt jeuken mijn handen om hem acuut te helpen de staat van zijn huis te verbeteren. Wat Alexei (nog) niet weet: hij staat op onze ‘bucketlist’. Ofwel, we hebben hem geselecteerd als één van onze projecten straks eind april 2019.

Weer verder met de verbouwing als er weer geld is
Kilometers verderop, in datzelfde langgerekte dorp, woont de familie Negot. Vader en zoon zijn een nieuw huis over het bestaande aan het bouwen. Zoals zo vaak is het wachten tot er weer geld is om de bouw voort te zetten. Dat geldt ook voor de familie Ananii.

Soms denk ik; wat zou het toch mooi zijn als een paar gepensioneerde bouwvakkers uit ons dorp dit zouden oppakken. Gewoon, een paar weekjes buffelen in Moldavië. Dankbaarder werk bestaat er niet.

Spierziekte Duchenne
De volgende dag zijn we op bezoek bij een gezin met een jongen met de spierziekte Duchenne. Hij leeft erg geïsoleerd door zijn beperkte mobiliteit, een elektrische rolstoel die Duchennepatienten hier in Nederland hebben zou uitkomst geven. ‘Toevallig’ had één van onze gemeenteleden (westerkerk) nog een gebruikte elektrische stoel staan die geschikt is voor deze jongen. Toen ze van het verhaal hoorde heeft ze pardoes de stoel aan de Gezinsmasters geschonken voor gebruik voor deze knul. Eind november gaat de rolstoel mee op transport van de Stichting Orhei. Voor een deel is het probleem opgelost. Nu zijn alleen nog een aantal aanpassingen nodig voor het in- en uit bed helpen en voor in de badkamer.

Vochtige ingezakte muren, geen aanrecht om eten te bereiden
Daarna gaan we op bezoek bij een alleenstaande vrouw met twee kinderen. Ze wonen in leuk klein huisje aan de hoofdstraat van Zaim. Nou ja, leuk? De muren zijn vochtig geweest en daardoor ingezakt. Er is geen aanrecht om daarop het eten te bereiden. Ze wonen en slapen in een piepklein kamertje. Als ze naar het toilet moeten doen ze dat in een vervallen buitentoilet. Tenminste, wat ervan over is want het toilet biedt geen enkele beschutting…..

Opa en oma die 4 kleinkinderen opvoeden
Tot slot nog Mihail en Liuba uit Causeni. Een opa en oma die nu vier kinderen opvoeden omdat hun dochter uit de ouderlijke macht is ontzet. Met z’n tweetjes zouden ze geen hulpvraag hebben. Ze kunnen zichzelf prima redden. Maar nu hebben ze hoognodig behoefte aan een keukentje en badkamer. Helaas is genieten van je oude dag voor de meeste mensen in Moldavië niet weggelegd. Blijkbaar nu ook niet (meer) voor Mihail en Liuba.

Van lang niet alles wat we hebben gezien kan ik hier schrijven. Het verhaal zou eentonig worden en veel te lang (Dat is het eigenlijk nu al, maar goed).

Buiten kijf dat er weer heel wat staat te gebeuren als we eind april 2019 gaan proberen al die mensen te helpen. Dus als er timmerlieden, metselaars of installateurs zijn die mee willen helpen? Ik zou zeggen, neem contact met ons op. Of anders, steun ons tijdens de collecten, bestemd voor de GezinsMasters. Een gift kan natuurlijk ook.

Namens de stuurgroep,

Arie van Beelen 06 – 21 40 84 31.
Margreet Huijgen 06 – 40 56 44 19.
Wtrs Bos 06 – 41 30 78 64.

Een gift kunt u storten op de bankrekening van de stichting Orhei en is aftrekbaar van de belasting: NL61 INGB 0007 4886 80 onder vermelding van “GezinsMasters”.

Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts