Blog

Voedselactie Orhei: 23 en 24 september

Stichting Orhei: 25 jaar

Inmiddels is Stichting Orhei bijna 25 jaar actief in Moldavië. Wat begon met een reis naar Moldavië van 4 Bunschoters, betekent 25 jaar later nog altijd dat stichting Orhei zich vrijwillig inzet voor de hulp aan kinderen in Moldavië. In de aanloop naar 17 maart 2022 – de datum van het 25 jarig jubileum – blikken we terug op de historie van stichting Orhei waar zoveel inwoners van Bunschoten en omstreken intensief bij betrokken waren. 

Ook de voedselactie van Stichting Orhei is onderdeel van de lange historie. Wie heeft er in Bunschoten – Spakenburg niet van gehoord? Al vanaf 1997 zijn ook bij deze actie van Stichting Orhei veel vrijwilligers betrokken. 

Honger in Orhei

Na het eerste bezoek in het jongensinternaat in Orhei, werd er gelijk aan plannen gewerkt om het leven van de jongens in het internaat te verbeteren. Naast warmte en hygiëne was een ander schrijnend probleem, honger. Te kort aan dagelijks gevarieerd voedsel. Het idee van inzamelen van voedsel in Nederland in Bunschoten, ontstond. 

Zo kwam het dat de eerste voedselactie van Stichting Orhei op dinsdag 30 december 1997 gehouden werd. Zoals u zich kunt voorstellen vraagt dit een behoorlijke  organisatie. Het aanschrijven en bezoeken van de lokale supermarkten, zoeken van vrijwilligers die in de winkels willen staan om het voedsel te ontvangen. De ingezamelde producten ophalen bij de supermarkten, een plek om de voeding op te slaan. Vrijwilligers om het ontvangen voedsel te wegen en op de juiste manier in te pakken op pallets voor transport naar Moldavië.

Al 24 jaar zijn er enthousiaste mensen die de stichting ondersteunen om elk jaar hulp te bieden op hun eigen manier. Daar is de stichting zeer dankbaar voor. Inmiddels zijn er wel wat praktische zaken veranderd. Zo is de voedselactie niet meer in december maar in overleg met de supermarkten de laatste donderdag en vrijdag in september. Bij de meeste supermarkten staat het voedsel dat u kunt kopen geclusterd. 

Noodzaak in Causeni

De voeding gaat inmiddels niet meer naar het tehuis in Orhei. Het tehuis heeft sprongen vooruit gemaakt. Er is voldoende eten en drinken, warmte en voldoende comfort. Er zijn inmiddels 7 ‘zelfstandig begeleid wonen’ huizen gerealiseerd met goede en liefdevolle zorg.

Zoals u wellicht weet is onze aandacht grotendeels verplaatst naar het stadje Causeni. Waar inmiddels het dagcentrum Gratia al vele jaren hulp biedt aan kansarme kinderen. 

De voeding die naar Causeni gaat wordt in overleg met Ruslan Ciobanu en de sociale dienst verdeeld onder de gezinnen die dit nodig hebben. Zodat zij in elk geval gedurende de winter geen tekorten hebben.

Voedselactie 2021

Ook dit jaar is er weer een voedselactie bij alle supermarkten. En wel donderdag en vrijdag, 23 en 24 september. Kunnen wij ook dit jaar op u rekenen? Mocht u zich willen aanmelden om ook vrijwilliger te worden voor Stichting Orhei, bijvoorbeeld om in de supermarkt te staan of in december een wijk voor de collecte te lopen. Meld u dan nu aan via info@orhei.nl

Roel Nicolai

Roel Nicolai is bestuurslid en verantwoordelijk voor PR en communicatie. Zijn eerste 'Stichting Orhei' ervaring was zijn deelname aan een jongerenreis in 2003.

More Posts

Related Posts